Mesto Prešov opäť zapísali do Guinessovej knihy rekordov

28.10.2010 Prešov

Tanečníci z MV Dance studio, jeho riaditeľ, tanečný majster Miroslav Vibíral, i primátor mesta Pavel Hagyari mali včera veľkú radosť. Po roku opäť obdržali certifikát o zápise mesta do Guinessovej knihy rekordov.
Minulý rok získal Prešov prvenstvo v množstve tancujúcich na medzinárodnom festivale \"Europe Quadrille Dance Festival\", u nás známom ako štvorylka. Do \"megatanca\" sa 27. mája tohto roku zapojilo 8 krajín pod organizačnou taktovkou Slovinského tanečného zväzu. Očakávanie prvého muža mesta o čísle vyššom ako 5000 sa podarilo a Hlavná ulica sa zaplnila 5184-mi tanečníkmi. V rámci 9. ročníka Štvorylky sa Prešov umiestnil spomedzi 50-tich miest Európy na druhom mieste hneď za Košicami a pred slovinským Mariborom. Guinessov rekord z roku 2009 (27280 tanečníkov) bol hravo prekonaný. Tento rok odtancovalo starý maturitný tanec neuveriteľných 32416 tanečníkov z celej Európy.
Certifikát o zdolaní Guinessovho rekordu priniesol včera na prešovskú radnicu Ruci Kocbek, autor celého projektu a viceprimátor mesta Maribor. Podľa neho je na samotnom festivale najdôležitejšie to, že tanec spája ľudí rôznych náboženstiev, kultúr i veku. Zároveň ocenil kvalitu štvorylky na Slovensku i v samotnom Prešove. Aby nie, keď ju pripravovali profesionálni tanečníci. Certifikát dostal aj \"prvý muž prešovskej štvorylky\" Miroslav Vibíral a samozrejme aj primátor mesta, ktorý ako uviedol je sám zvedavý na aktivity Mariboru v roku 2012. Práve v tom roku bude totiž Maribor Európskym hlavným mestom kultúry. Keďže naše mesto bude tento titul a povinnosti s ním spojené čakať o rok neskôr, Pavel Hagyari vyjadril želanie \"určite to prepojiť aj so štvorylkou. Len nech nám dovtedy dorastie ďalšie množstvo tanečníkov, lebo nám sa už ani nepatrí byť nižšie, ako v prvej trojke. \"

Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark